Herbata to napój o długiej historii i bogatej tradycji. Ten wywodzący się z Chin napój może występować w wielu odmianach.

Na ostateczny smak, kolor i aromat herbacianego naparu wpływa wiele czynników. Istotny jest nie tylko gatunek krzewu, z którego pochodzą liście, lecz także proces ich obróbki oraz sam sposób parzenia. Oto najważniejsze rodzaje herbaty.

Którą wybrać?

Przyjęty w Europie podział gatunków herbaty opiera się na kolorze przeznaczonego do zaparzenia suszu. Jego barwa zależy od tego, jakim procesom został poddane zebrane liście. Najszerzej znana herbata czarna to efekt czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji oraz suszenia.  Nie mniej popularna herbata zielona powstaje z liści niefermentowanych, suszonych bezpośrednio po zebraniu. Dzięki temu zachowuje najwięcej cennych właściwości i jest tak zdrowa. Z kolei herbata biała powstaje ze zbieranych na wiosnę młodych pędów i pączków. Jest to gatunek, który zwykle osiąga najwyższe ceny. Pu-ehr, herbata czerwona, jest poddawana dodatkowemu procesowi fermentacji. Zyskuje dzięki niemu niezwykle wyrazisty smak, a także wyjątkową trwałość. Poza tym istnieją również herbaty żółte, a nawet niebieskie (znane pod nazwą ulung), które powstają w wyniku bardziej złożonych procesów.

Jak parzyć?

Aby w pełni cieszyć się właściwościami herbaty, nie można zapomnieć o odpowiednim sposobie przygotowania naparu. Właściwa temperatura i czas parzenia zależą od rodzaju wykorzystywanego suszu. Wrzącej wody używa się w przypadku herbaty czarnej, parzy się ją zaś przez około trzy minuty. Podobny czas jest w przypadku herbat żółtej czy czerwonej, ale woda powinna być chłodniejsza – od 90 do 80 stopni. Najdłużej parzy się herbatę białą (do 7 minut), a najzimniejszej wody używa się do zielonej (60–80 stopni). Warto wiedzieć, że herbatę czerwoną, zieloną i niebieską można parzyć kilkakrotnie.

 

Herbata to bogactwo różnych smaków i właściwości. Spośród wielu gatunków warto poszukać swojego ulubionego. Szeroki wybór różnych jej rodzajów można znaleźć w sklepie internetowym Big-active.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here