Odżywki białkowe wykorzystywane są nie tylko przez sportowców – okazuje się bowiem, iż mogą wspierać odchudzanie i korzystnie oddziaływać na zdrowie. Odżywki białkowe, aby były efektywne, muszą jednakże mieć odpowiedni skład. Ogromne znaczenie ma również rodzaj białka, z jakiego zostały zrobione.

Odżywki białkowe – rodzaje

BIAŁKO SERWATKOWE

Należy do głównych białek mleka, znajduje się w płynie powstającym po ścięciu mleka. Uzyskuje się je z mleka przez mikrofiltrację czy wymianę jonową. Białko serwatkowe jest szybko przyswajane oraz łatwo trawione. Dzięki temu niezwykle dobrze wspiera odnowę potreningową. W blisko 50% składa się z aminokwasów egzogennych (potrzebnych, niewytwarzanych przez organizm), w tym 23-25% to BCAA więc aminokwasy rozgałęzione, jakie ograniczają tempo rozkładu białek mięśni podczas wysiłku oraz tuż po nim.

KAZEINA

Kolejne najistotniejsze białko mleka, znajduje się we frakcji stałej po ścięciu mleka. Budują ją większe cząstki białka, przez co jest trawiona oraz pochłaniana dużo wolniej aniżeli białko serwatkowe. Składniki trawienia kazeiny są uwalniane do 7 godzin od jej spożycia. Z tego względu zaleca się ją jako dodatek do ostatniego posiłku przed snem. Kazeina zawiera blisko 20% aminokwasu glutaminy, jaki ogranicza rozpad mięśni podczas ciężkiego treningu oraz przeciwdziała osłabieniu układu immunologicznego wynikającego z intensywnego treningu.

BIAŁKO SOJOWE

Pochodzi z nasion soi. Ma najkorzystniejszy skład aminokwasowy spośród pochodzeń roślinnych. Ma wiele argininy, jaka pobudza potreningową odnowę mięśni. Produkty sojowe budzą dużo kontrowersji zwłaszcza w zakresach wpływu na poziom testosteronu u mężczyzn, męską płodność oraz pracę tarczycy.

BIAŁKO JAJA

To określenie na wszelkie typy białek znajdujące się w jajku. Białko jajka jest białkiem wzorcowym, co znaczy, iż zawiera taki skład oraz proporcje aminokwasów, jakie są najbardziej odpowiednie dla organizmu człowieka. Białko jaja jest bogate w BCAA, a zwłaszcza w leucynę odpowiedzialną za efekt anaboliczny. Odżywki z białka jaja są znacznie droższe od innych.

BIAŁKO WOŁOWE

Wykorzystywane w odżywce białkowej pochodzi z tkanki łącznej – ścięgien oraz chrząstek, co stwierdza się na bazie jego składu aminokwasowego. Ma analogiczną wartość odżywczą do białek roślinnych. Zawiera mało tłuszczu, lecz brakuje mu także pewnych aminokwasów egzogennych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here