Polacy mogą pochwalić się wspaniałymi wyrobami regionalnymi wartymi uwagi (i skosztowania!). Jesteśmy cenieni za przepyszne sery, mięsiwa, wędliny, słodkie wyroby cukiernicze czy za sam miód. Jakie produkty są warte tego, aby sprawdzić ich smak oraz gdzie są one wytwarzane?

Słodkie przyjemności

Jakie są najlepsze produkty regionalne, jeśli chodzi o wypieki i wyroby cukiernicze? Mamy tutaj szeroką gamę możliwości do wyboru. Kołocz śląski to wyrób, bez którego nie może obejść się żadne wesele w tym rejonie. Nic dziwnego, gdyż jest to przepyszne ciasto tradycyjnie z nadzieniem makowym, serowym lub jabłkowym. Kraków znany jest ze swojego obwarzanka chronionego przez Unię Europejską. Podawany z dodatkiem sezamu, soli i maku jest bardzo smaczny. Warte sprawdzenia są również andruty kaliskie – są to słodkawe, cienkie wafle.

Wędliny i mięso

Śląsk słynie ze swoich krupnioków, czyli z dania, które składa się z wieprzowiny, podrobów, krwi a do tego kasza gryczana bądź jęczmienna. Tradycyjnie produkt podawany górnikom, którzy potrzebują sporej ilości kalorii uwalnianych przed dłuższy czas, aby móc efektywnie pracować. Kiełbasa lisiecka tworzona w gminach Liszki i Czernichów to znakomity rarytas! Jest to wędzona kiełbasa wykonana z wieprzowiny z dodatkiem, czosnku, soli i białego pieprzu. Wszystko to wędzone jest na drewnie bukowym bądź olchowym.

Jeśli chcemy zakosztować wspaniałego i delikatnego mięsa, to należy zainteresować się jagnięciną podhalańską. Mięso pochodzi od owiec ras: polska owca górska bądź cakiel podhalański. Wypasane są one tradycyjnie w ekologiczny sposób, co przyczynia się do tego, iż te wyroby regionalne są takie przepyszne! Tutaj również mamy do czynienia ze wpisem do rejestru UE – Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Miód

Na sam koniec została sama słodycz. Jeśli chodzi o wyroby naturalne, to istotny jest miód. W naszym kraju możemy pochwalić się wieloma jego pysznymi odmianami. Do najbardziej popularnych rodzajów miodu należą: miody pitne, miód drahimski, podkarpacki miód spadziowy, miód kurpiowski, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich oraz miód z Sejneńszczyzny. Każdy wyrób cechuje się niepowtarzalnym smakiem.

Polskie znaczy dobre!

Z pewnością można uznać, iż Polska posiada wiele wartościowych produktów regionalnych wartych uwagi. Prócz tego, co zostało wymienione w tekście mamy jeszcze wiele innych rzeczy wartych sprawdzenia. W tym liczne regionalne warzywa i owoce, których nie znajdziemy nigdzie indziej!