Południe naszego kraju to obszar górzysty, równie chętnie spędzamy tam czas wolny co nad morzem. Góry mają swoich fanów, na miejsce odpoczynku wybierają się tam osoby, które uwielbiają zdobywać szczyty, wędrować po szlakach i spędzać czas na łonie natury.

Wakacje w górach to również wspaniała okazja do skosztowania wielu regionalnych wyrobów. Nie możemy nie spróbować oscypków, bryndzy lub śliwowicy. Prawdziwe oscypki znajdziemy jedynie w pobliżu Tatr. Mają wyraźny oraz unikalny smak, kremową konsystencję i cudowny zapach wędzenia. Do wyrobu oscypków stosuje się mleko owcze z domieszką mleka krowiego, proporcje są chronione recepturą oraz patentem. Prawdzie sery owcze wyrabiane są bacówkach, są to małe, drewniane chatki zlokalizowane w ustronnych miejscach. W pobliżu często pasą się owce. Widok jest naprawdę sielski. Baca (osoba doglądająca owiec i wyrabiająca sery) dba o to, aby oscypek wykonany był według przepisu, na początku mleko jest zamieniane w twaróg, później płukane i wyciskane. Powstałą masę wkłada się do form, które nadają serom unikalny kształt, formy umieszcza się w solance i po pewnym czasie sery gotowe są do wędzenia. Dzięki zachowaniu tej metodyki produkcji sery góralskie są znane w całej Europie.

Wyrobynaturalne.com – tylko naturalne produkty regionalne

Polskie produkty pszczele

Polski miód to produkt najwyżej jakość, w naszym klimacie wyróżnia się miody nektarowe, spadziowe oraz mieszane. Pszczeli wyrób może wystąpić w postaci płynnej (wtedy nazywamy go patoką) lub w postaci skrystalizowanej (krupiec). Krystalizacja miodu to proces naturalny. Najpopularniejsze miody w naszym kraju powstają z kwiatów rzepaku, lipy oraz akacji i gryki. Spotkać możemy też jasny miód malinowy oraz cierpki i bogaty w minerały miód wrzosowy, który polecany jest osobom ze schorzeniami jamy ustnej. Najwięcej zapłacimy za miód spadziowy, który nie powstaje z kwiatów, ale z wydzielin mszyc. Ma on barwę ciemnozieloną z racji zawartości chlorofilu, jest też zasobny w sole mineralne. Miody naturalne nie zawierają domieszek syropu cukrowego, powstają tylko i wyłącznie z nektaru lub ze spadzi, w związku z tym przypisywane im są właściwości prozdrowotne, zwiększają odporność oraz poprawiają krążenie krwi. Działalność pszczół nie kończy się jedynie na produkcji miodu, z wosku pszczelego produkowane są świece, a pyłek kwiatowy polecany jest na przeziębienia i osłabienie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here