Brownie z orzechami pekan

Brownie z orzechami pekan

Brownie to jedno z tych ciast, którym tylko nieliczni mogą się oprzeć. Ale kto chciałby sobie odmawiać takich pyszności? My z całą pewnością nie. Jeśli Ty również miękniesz na widok brownie, koniecznie sprawdź nasz przepis na to ciasto z orzechami pekan.

Składniki na brownie

Tort czekoladowy to ciasto, które doskonale sprawdzi się podczas imprez rodzinnych. Brownie z kolei jest deserem, które jest idealnym comfort foodem, a zatem jedzeniem na pocieszenie. Nie trzeba mocno się napracować, by przygotować to ciasto, a zajadać można je łyżkami wprost z blachy. Oczywiście tego nie polecamy – to nadal masa kalorii. Czego potrzebujesz, by zrobić doskonałe brownie?

  • 3 jajek
  • 150 gramów mąki
  • 2 tabliczek czekolady
  • Kostki masła
  • 100 gramów cukru (bądź więcej, jeśli chcesz, by ciasto było bardzo słodkie)

I to by było na tyle, jeśli chodzi o samo ciasto. My dzisiaj proponujemy Ci brownie z orzechami pekan, które charakteryzują się nie tylko doskonałym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Dodaj ich minimum 100 gramów. Możesz wymieszać je także z innymi orzechami.

Jak zrobić brownie z orzechami pekan?

Przygotowanie brownie to naprawdę prosta sprawa. Zacznij od rozpuszczenia kostki masła w garnuszku (na małym ogniu) i dodania do niego dwóch tabliczek czekolady. Gdy całość się roztopi, zdejmij garnek z płyty i przejdź do dalszych czynności. Utrzyj jajka z cukrem tak, by cukier się rozpuścił. Teraz czas na połączenie składników. Do miski wlej masę jajeczną, wystudzone masło z czekoladą, a na sam koniec mąkę. Mieszaj wszystko dokładnie, by w masie nie było żadnych grudek. Posiekaj orzechy i dodaj je do ciasta. Zmieszaj kilkoma szybkimi ruchami ręki. Masę przełóż do na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i piecz ciasto przez około 30 minut. Po tym czasie będzie gotowe, choć środek powinien być wilgotny, lekko płynny. Dokładnie tak, jak w idealnym brownie.

Brownie z orzechami pekan to doskonałe ciasto na każdą pogodę. Przygotuj je sobie, gdy masz ochotę na masę czekolady i niebiański smak.

Dodaj komentarz