Dieta na masę: Co jeść na masę?

Dieta na masę: Co jeść na masę?

Jak to mówi się na siłowni: „najpierw masa a później rzeźba”. Dlatego dla wielu sportowców w tym miejscu tak bardzo jest istotne ułożenie odpowiedniej diety, która będzie prowadziła do nabierania wagi i mięśni. Wiadomo, że na masie musimy być na nadwyżce kalorycznej, aby dobrze i szybko rosnąć. Później nadmiar tłuszczu zgubi etap redukcji. Jednak co takiego należy jeść na masie, aby skutecznie stać się większym?

Podstawowy zarys diety

Najważniejsze jest to, aby spożywać więcej kalorii, niż to wynika z naszego zapotrzebowania energetycznego. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że jesteśmy na masie, a nie odchudzamy się… Następnie należy dobrać odpowiednie źródła białka, węglowodanów oraz tłuszczu w diecie.

Jakie białko jeść?

Musimy zadbać o to, aby spożywane białko było jak najlepszej jakości! Jest to bardzo ważne, gdyż jest to podstawowy budulec naszych mięśni. Z pewnością będzie tutaj doskonale się sprawdzało białko pochodzenia zwierzęcego, ale także i weganie czy wegetarianie będą mogli zrobić masę, spożywając np. tofu czy soję jako źródło białka.

Tak czy inaczej, najlepsze będzie tutaj białko zwierzęce. Perfekcyjne jest tutaj białko jajka kurzego, które posiada zestaw wszystkich potrzebnych aminokwasów! Warto też zainteresować się chudym mięsem z kurczaka, indyka czy królika. Wartościowe będzie spożywanie ryb, które prócz białka mają też w sobie np. wartościowy tłuszcz. Warto też używać odżywki białkowej bądź BCAA.

Jakie jeść węglowodany?

Węglowodany to paliwo do treningu. W przypadku kiedy spożywamy je na krótko przed lub po treningu – stosujemy węglowodany o wysokim wskaźniku glikemicznym, które powodują szybki wzrost cukru we krwi. Do tego celu najlepiej nadaje się np. biała bułka pszenna z dżemem, gainer, banan, pieczone ziemniaki.

Natomiast podczas reszty dnia na masie należy spożywać węglowodany o niskim wskaźniku glikemicznym. Dzięki nim mamy energię na długo po posiłku, gdyż cukier uwalnia się powoli. Najlepsze źródła to: kasza gryczana, pieczywo i makarony pełnoziarniste.

Jaki jeść tłuszcz?

Istnieje przekonanie, że tłuszcz jest zły – nic bardziej mylnego. Dzięki odpowiedniej jego ilości nasze ciało i gospodarka hormonalna doskonale funkcjonuje. Dlatego musimy go spożywać, ale oczywiście z odpowiednich źródeł. Doskonałe są do tego celu tłuste ryby, oliwa z oliwek, olej lniany, olej sezamowy i wiele rodzajów orzechów.

Dodaj komentarz