Jak uzupełniać witaminy i minerały zimą?
Okres zimowy to niełatwy czas dla naszych organizmów, w którym szczególnie zmagamy się z niedoborem takich składników jak witaminy i minerały. Nic dziwnego, bowiem zimą wybór warzyw i owoców nie jest tak bogaty, jak latem. Z kolei te, które są dostępne, nie posiadają zbyt wielu substancji odżywczych. Co więc jeść, by być zdrowym i pełnym wigoru, gdy za oknem panuje mróz?
Zimowe odżywianie
Okres jesienno-zimowy to czas, w którym dostrzegamy wyraźne spadki poziomu wydajności oraz samopoczucia. Na szczęście na polepszenie tego stanu nie trzeba wcale z utęsknieniem czekać do wiosny – wystarczy prawidłowo się odżywiać. Jeśli dostarczymy naszemu organizmowi odpowiednich witamin i minerałów, on na pewno odwdzięczy nam się znakomitą dyspozycją, nawet przy niesprzyjającej pogodzie.
Witaminy i minerały w największej ilości znajdują się, rzecz jasna, w warzywach i owocach. Tym, na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, jest witamina C, znajdująca się na przykład w cytrusach. Chroni nas ona przed infekcjami i jest silnym antyoksydantem. Pomocne mogą okazać się także witaminy A (jajka, masło), B (ryby, mięso, nabiał) i E (pieczywo razowe, oleje), które wpłyną pozytywnie kolejno na naszą skórę i wątrobę, układ nerwowy i neutralizację wolnych rodników. Do zimowej diety warto włączyć również obfite w probiotyki fermentowane produkty mleczne (kefiry, jogurty). Produkty te chronią przed infekcjami i robią to naprawdę skutecznie, jeśli spożywamy je regularnie. To również źródło wapnia.
Cytrusy na ratunek
Zimą należy jeść świeże i niezwykle wartościowe w tym czasie cytrusy, jak mandarynki, pomarańcze czy grejpfruty. Dzięki spożywaniu ich każdego dnia, dostarczymy sobie odpowiedniej dawki witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu i innych składników.
Zdaniem lekarzy, spożycie jednego grejpfruta dziennie zapobiega powstawaniu nowotworów i chorób serca. Warto pamiętać o tym, że jeśli zdarzy nam się już złapać infekcję, to witamina C (najlepiej w formie wody z dużą ilością cytryny) pomoże nam zwalczyć ją o wiele szybciej.
Kiszonki i mrożonki – obalamy mity
Wiele osób twierdzi, że mrożone warzywa i owoce mają znikome wartości odżywcze. Nie jest to jednak prawdą, bo odpowiednio przyrządzone mrożonki posiadają równie dużo witamin i minerałów, co świeże produkty. Gdy będziemy posiłkować się mrożonkami w okresie zimowym, nie zabraknie nam więc witaminy C oraz antyoksydantów.
W procesie zamrażania produkty tracą do piętnastu procent witaminy C, a podczas powolnego rozmrażania – nawet 50 procent. W związku z tym przed gotowaniem mrożonki nie należy rozmrażać; lepiej wrzucać je w niewielkiej ilości do wrzątku i gotować krótko. Raz rozmrożone produkty nie powinny zostać poddane ponownemu procesowi mrożenia.
Niezwykle ważne w zimie jest również spożywanie kiszonek – posiadają one moc witamin i minerałów nie tylko w samym warzywie, ale również w powstałym z niego soku. Kiszeniu można poddać każde warzywo. To doskonałe źródło witaminy C, wspomagające odporność i trawienie.
Dodaj komentarz