Zdrowa kasza i kulki tapioki — najlepsze przepisy
Zdrowa kasza i kulki tapioki – najlepsze przepisy
Tapioką określana jest skrobia pozyskiwana z korzenia słodkich ziemniaków, czyli manioku jadalnego. Chociaż jeszcze kilka lat temu była uznawana za produkt egzotyczny, to dziś coraz chętniej wykorzystywana jest w kuchni, szczególnie wśród osób stosujących dietę bezglutenową. Chociaż tapioka może występować pod różnymi postaciami, to najchętniej stosowane są kulki tapioki, które pozytywnie wpływają na walory estetyczne serwowanej potrawy. Dlaczego warto wdrożyć tapiokę w swój codzienny jadłospis i w jakich przepisach sprawdzi się ona najlepiej?
Zdrowa kasza z manioku – właściwości
Tapioka to niewątpliwie produkt wpływający prozdrowotnie na nasz organizm. Jak już zostało wspomniane, można ją kupić w kilku formach, a każda z nich znajdzie inne zastosowanie podczas przygotowywania posiłków.
Jedną z nich jest kasza, która występuje pod postacią niewielkiego granulatu, który po przyrządzeniu przypomina inne rodzaje kasz. Oprócz tego tapioka może być sproszkowana, czyli mieć formę mąki lub niewielkich kulek, charakterystycznych dla tajskich deserów. Bez względu na formę tapioka jest prozdrowotnym produktem, który bogaty jest w:
- witaminy z grupy B;
- minerały takie jak magnez, żelazo czy miedź.
Oprócz tego poprawia trawienie, wspiera pracę mózgu, wspomaga układ sercowo-naczyniowy oraz wzmacnia kości.
Jak wykorzystać tapiokę w kuchni?
Perły tapioki to przede wszystkim doskonały element deserów. Kulki można kupić w internetowych sklepach specjalistycznych, co pozwala w domowym zaciszu przygotowywać świetnie prezentujące się i smakujące dania na słodko. Warto wspomnieć, że tapioka może gościć w jadłospisie alergików, ponieważ nie zawiera glutenu. Tapioka pod postacią kulek najczęściej stosowana jest do przyrządzania azjatyckiej herbaty, czyli Bubble Tea. Chociaż perełki nie mają smaku ani koloru, to z powodzeniem można je barwić naturalnymi barwnikami spożywczymi, co wpływa pozytywnie na prezencję serwowanego napoju.
Smaczne kuleczki jako pudding
Kulki sprawdzą się również podczas przygotowania puddingów, które świetnie sprawdzą się nie tylko jako deser, ale i odżywczy lekki posiłek, doskonale smakujący z owocami czy konfiturami. Puddingi są najsmaczniejsze, kiedy robione są na bazie mleka kokosowego. Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie zdrowego kisielu, na przykład z domowym naturalnym sokiem z wiśni czy malin, który smakiem podbije podniebienie nawet największego niejadka. Należy pamiętać, że tapioka jest składnikiem silnie żelującym i podczas przyrządzania pochłania spore ilości wody, więc zawsze należy ją gotować w sporej ilości płynu.
Dodaj komentarz